Sabtu, 21 Mac 2009

Kek Lapis Sarawak


Bahan-Bahan:
10 biji telur
200gm gula halus
250 gm tepung HongKong
1 sudu makan ovalette
4 sudu makan susu pekat
450gm mentega
1 tin kaya sederhana
20gm cooking coklat (dicairkan)
1 sudu makan Nescafe
1 sudu teh perasa oren sunquick
Cara:
Pukul telur, gula dan ovalett hingga kembang.

Mentega, susu dan kaya dipukul sampai putih dan campurkan kedua adunan.

Masukkan tepung dan gaul rata.

Bahagi kepada dua bahagian:-
i) masukkan cooking coklat yang dicairkan dan Nescafe
ii) Perisa Sunquick

Lapiskan bahagian sunquick dan bakar guna api atas sahaja.

Bila masak tekan mengguna acuan ziq-zaq. Lapiskan dengan bahagian coklat dan bakar. Tekan dengan acuan ziq-zaq lagi apabila masak.

Buat begitu untuk setiap lapisan sampai habis.

Lapisan akhir sila guna api atas dan bawah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan